mandag 15. juni 2009

Søte drops og skarpe knivar


Forfatter: Erna Osland

Forlag: Damm a/s

Utgivelses år: 1992

Antal sider: 299

Serie: Daniella D


Handling: Daniella er 15 år. Hun har avtalt med faren sin at de skal møtest i Kristiansand. Der ifra skal de ta danskebåten til Danmark. Ho gleder seg mye. Men hun er litt skeptisk til at faren faktisk kommer. Han har skuffet henne en del ganger før.

Hun tar bussen til Kristiansand. Der sitter hun i mange timer å venter på faren. Men som forventet kommer han ikke. Plutselig kommer det ei dame bort til henne som heter Sita. Hun sier at hun kjenner faren hennes, og at han ikke kommer. Hun arbeider på danskebåten,og tar Daniella med seg om bord. Daniella blir plassert i lugaren til Sita, mens hun går på jobb. Daniella bestemmer seg for å gå seg en tur. Hun går opp der alle butikkene er. Deretter går hun til resturaten der Sita arbeider. Hun er veldig sulten, så Sita kommer med mat til henne. Og en beskjed om at hun må passe seg for de to mennene på nabobordet. Daniella ser seg raskt rundt. Nå er hun redd og forvirret. Og skjønner at det virkelig skjer noe rart.

Hvorfor kommer ikke faren hennes på båten? Hvem er Sita, og hvordan kjenner hun faren hennes? Og hvem er de to mennene hun må passe seg for?


Utdrag: På nabobordet sit to menn. Dei leitar etter far din. Ikkje snakk med dei. Ei desperat uro for far min kjem sigande over meg. Kva var det han hadde funne på nå? Kva var det han og denne framande kvinna - så raud på munnen og så redd - hadde rota seg bort i? Eg måtte finne ut kven ho var. Eg måtte finne ut korfor ho hadde bedt far min halde seg heime.”


fredag 17. april 2009

Doppler







Da var jeg endelig ferdig med oppgaven om boka Doppler av Erlend Loe. Jeg legger den ut her.




ERLEND LOE






Erlend Loe er en norsk forfatter. Han skriver mest romaner, men har også skrevet en del barnebøker. I tilegg til dette er Erlend utdannet manusforfatter og oversetter. Bøkene til Loe har blitt svært populære i Norge, men også i andre land. Bøkene om truckføreren Kurt har blitt oversatt til dansk, tysk og italiensk. Den mest suksessrike boka han har skrevet er «Naiv.Super». Den har blitt oversatt til mer enn 15 språk.

Erlend Loe ble født 24. mai 1969. Han vokste opp i Trondheim. Etter å ha fullført førsteåret på videregående flyttet han til Frankriket for å være utvekslingsstudent i et år. Senere gikk han flere skoler, og tok opp flere fag. Han utdannet seg som manusforfatter på «Den Danske filmskole» i København. Erlend debuterte med boka «Tatt av kvinnen» i 1993. Boka ble filmatisert i 2007.

I bøkene til Erlend skriver han ofte om ting som er aktuelt i samfunnet. Som F. eks politikk. I boka ”Doppler” er han svært kritisk til høyremennesker. Han skriver de er overfladiske og at det eneste de tenker på er penger. Dette er noe som kan ha en sammenheng om hva Erlend mener om dagens samfunn. Han skriver også om kjønnsdiskriminering. Han skriver at kvinner er blitt for mye likestilt. Og at de nå har blitt litt for sjefete. Dette med sjefende kvinner får han godt frem i kvinnekarakterene i bøkene hans. Han tar også opp dette med bytteøkonomi, der han mener at dette er noe som kommer til å bli brukt mer fremover. Noe som blir mye nevnt i boka er flinkhet. Andreas Doppler mener at menneskene nå til dags er for opptatt av å være flink. Alle er så fryktelig opptatt av å være pliktoppfyllende og ansvarsfull. Dette er noe som vi kan trekke paralleller til i vårt samfunn. Her står flinkhet i stor fokus. I bunn og grunn boka et opprør mot dagens samfunn.


DOPPLER

Innholdsreferat

Andreas Doppler er en velutdannet og suksessrik mann. Han arbeider som økonom, og tjener bedre enn de fleste. Han har et nærmest perfekt liv, med en vakker kone, to flinke barn og enda et på vei. Men innenfor fasaden er alt annerledes. Doppler er en sint mann. Han har sterke meninger om politikk og samfunnet. Og hver minste ting irriterer han. Spesielt kjenningsmelodiene fra barne-tv. Plutselig dør faren til Doppler. Han var en spesiell mann, som brukte mesteparten av tiden sin på å ta bilder av toaletter. Doppler hadde aldri et godt forhold til faren, men savnet etter han viser seg allikevel. En dag da Andreas er på vei hjem fra jobb krasjer han på sykkelen. Fallet er ikke så grusomt. Men han slår seg rimelig hard uansett.

Alt dette fører til at Doppler blir litt skrullete. Han drar fra familien, og flytter oppi Nordmarka. Der bor han ute i skogen, og sover i telt. Som tiden går blir han mer og mer sulten, så han bestemmer seg for å skyte en elg. Dette gjør han også. Men problemet er at kalven til elgkua står og ser på at moren blir drept. Elgkalven begynner å følge etter han, og til slutt blir han hans venn. Andreas kaller elgkalven Bongo. Doppler og Bongo bor i skogen borte fra alt. Sammen møter nye personer og finner på ulike ting.

Tittel

Tittelen på boka er Doppler. Det finnes sikkert forskjellige grunner til at Erlend Loe valgt akkurat denne tittelen. Først og fremst heter Andreas, hovedpersonen i boka, Doppler til etternavn. Men hvis vi tenker oss litt grundig om, kan vi resonere oss til dopplereffekten. Som menes med at når noe er nær deg, er lyden sterkere. Hvis noe er langt borte, blir lyden svakere. Boka starter med at Andreas bor i storbyen, nært alt. Da er selvsagt alle lydene høyere. Men når Andreas flytter til Nordmarka, og er langt borte fra alt blir alle lydene svakere. Så dopplereffekten spiller nok en sentral rolle i boka.

Bokomslaget











Bokomslaget ser ut som forsiden på en skummamelk kartong. Med en elg nederst i høyre hjørne. Dette kommer nok av at Andreas Doppler er så glad i skummamelk. Han er rett og slett fascinert hvordan det går an å lage slik melk. Han mener at skummamelk er det ypperste og mest bearbeidet av all melk. I boka inngår Doppler en avtale med en butikkarbeider. Hvis Doppler gir han elgkjøtt, får han skummamelk og andre varer tilbake. Her går vi forresten tilbake til bytteøkonomi. På omslaget er det også en elg. Dette er nok vennen til Andreas, elgkalven Bongo.


Forhold til menneskene rundt seg
Det kan virke som at Andreas ikke liker mennesker. Siden han flytter bort fra alt og alle. Han sier at de er overfladiske . Men Andreas har faktisk noen mennesker i sitt liv, som betyr mye for han.

Andreas Doppler hadde aldri et godt forhold til faren. Men savnet viser seg allikevel. Han snakker om faren hele tiden, og hver minste ting får han til å tenke på han. Han kaller til og med opp elgkalven etter faren. Til tross for at navnet Bonge ikke har noe med faren å gjøre. Doppler har også en familie hjemme i Oslo. En kone og to barn. Hans forhold til konen har blitt slik at de møtes tilfeldig på butikken, og at hun tar seg en tur opp til teltet når hun vil ha sex. Andreas har et rimelig godt forholdt til barna Nora og Gregus. Han har allerede gitt opp Nora, i følge han er hun allerede blitt for flink. Men hans sønn Gregus kan enda reddes. Så Doppler tar Gregus med til teltet i Nordmarka.

Gjennom sitt opphold i skogen får Andreas en rekke nye venner. En høyremann, en innbruddstyv, Dysseldorf og ikke minst hans kjære følgesvenn Bongo.

Språklige virkemidler i boka
Erlend formulerer seg ganske negativt i boka. Dette forårsaker at vi blir dratt inn i Andreas Dopllers negative syn på samfunnet og mennesker. Loe lager sine egne ord i boka, ved å sette en U foran alle ordene. Som f. eks hans ambisjon om å få samfunnet til å bli ”Uflink”. Det blir også brukt store mengder av humor og ironi. Bare tanken på at en mann sitter i skogen og snakker med en hormonell elg i tenårene er utrolig morsom. Språket hans kan også ses på som barnslig. Med korte setninger, og sjelden bruk av komma.

Doppler Vs Et dukkehjem
Det er rart hvor mange likheter man kan finne mellom to så forskjellige bøker. «Doppler» er fra 2004, mens boka «Et dukkehjem» ble utgitt for første gang i 1879. Man legger kanskje ikke merke til likhetene med en gang, men hvis man tenker seg nøye om er de der. Den største likheten er nok at Andreas, akkurat som Nora reiser fra familien. De reiser fra alt som en gang var trygt og sikkert. De begge deler at de har alt de trenger hjemme, men velger fortsatt å reise på jakt etter noe annet. Vi kan også gå inn på små ting sånn som at datteren til Andreas heter Nora. Eller at begge familiene er suksessrike. Den store forskjellen er kjønnsrollene. I «Et dukkehjem» er Thorvald familiens overhode, og Nora er den som drar. Men i «Doppler» er det omvendt. Dette beviser jo bare hvordan samfunnet har endret seg når det gjelder kjønnsroller på ca 100 år. Dette med helt og antihelt. Jeg vil si at Nora er en helt. Hun har mot og styrke siden hun reiser. Mens Andreas kan vel regnes som begge deler. Han mangler kjærlighet eller godhet. Men han viser allikevel mye styrke og mot når han står opp for sine egne meninger, og klarer å leve i skogen. En annen forskjell er at boka «Et dukkehjem» er mer realistisk enn «Doppler». Det er greit at det finnes både elger og menn. Men det er veldig usannsynelig at en mann og en elg bor sammen i et telt i Nordmarka. Men da «Et dukkehjem» ble skrevet var det vel like usannsynelige at en kvinne ville reise fra familien. Så kanskje likhetene viser seg her også.

lørdag 4. april 2009

Påskeferien


Nå er ENDELIG påskeferien her. Påske for meg er skiturer, godterier, sene kvelder og krim. Uten er god krimbok er påsken aldri det samme. Jeg har planer om å lese "Orkester graven" av min favoritt forfatter Unni Lindell. Orkester graven er den femte boka i serien om kriminaletterforsker Cato Isaksen. Jeg blir sikkert å legge ut om boka her senere.

Hvis jeg blir raskt ferdig med denne boka, starter jeg vel på en Nancy Drew bok!

torsdag 26. mars 2009

Engler og demoner

Dan Brown (født 22. juni 1964). Han er en amerikansk forfatter som skriver spenningsromaner. Boka «Engeler og demoner» ble gitt ut i 2000.


Robert Langdon er professor i religiøs symbologi ved Harvard.
Han blir ringt opp midt på natten, og blir bedt om å komme umiddelbart til sveits. Når han kommer dit får han se ett lik av en mann som både var prest og fysiker. På liket er det et brennmerke, brennmerket betyr Illuminati. Som er et eldgammelt broderskap. Det er også en satanisk kult. Liket som heter Leonardo Vetra har laget det ultimate sprengstoff. Det er dobbelt så kraftig som en hydrogenbombe og veldig farlig. Når dette stoffet blir stjålet må Robert reise til Roma, fordi de som har stjålet stoffet har tenkt å sprenge hele Vatikanstaten.
De tror det er Illuminati som står bak både tyveriet og mordet. Datteren til Leonardo Vetra Vittoria Vetra blir med til Roma. Hun er ikke den biologiske datteren hans, men hun ble adopterte da hun var liten.
Paven døde for 15 dager siden, så de havner midt oppi et nytt pavevalg..
De fire kardinalene blir kidnappet bare noen timer før det store pavevalget, så det blir full panikk. Den første kardinalen finner de drept i Chigi kappelet, kvalt med jord i halsen. De følger Illuminasjonsvegen som Langdon mener vil følge dem til resten av de bortkommende kardinalene. Langdon og vittoria er nesten helt sikker på at det er Illuminati som har kidnappet kardinalene, så nå gjenstår det en intens leting gjennom kirkene i Roma.



«Den døde kroppen til Leonardo vetra lå på ryggen, ribbet for klær, med blå grå hud. Hodet var vridd slik at ansiktet lå presset mor gulvet, ute av syne.
Mannen lå i en frossen dam av sit egent urin. Langdom måtte kjempe mot en bølge av kvalme som vellet opp i det han senket blikket mot likets brystkasse».

søndag 8. mars 2009

Rødhette

Alle tiendeklassinger må ha skrevet et særemne om en forfatter, og en bok denne forfatteren har skrevet. Jeg valgte å skrive om Unni Lindell og boka "Rødhette". Derfor har jeg tenkt å skrive litt om boka her.


Unni Lindell er en Norsk forfatter. Hun ble født 3 april i 1957. Helt siden hun var liten har hun ønsket å bli forfatter. Kriminalromanen "Rødhette" ble gitt i 2004. Den ble godt mottat blandt det norske folk.




HANDLINGSREFERAT:
De tre søstrene Carol, Lisbeth og Judith voskste opp hos bestemoren1. De bodde hos henne fordi moren deres Lilly ikke klarte å ta vare på dem. Hun hadde både alkohol og narkotika problemer. Den ganske så utrygge oppveksten deres har ført til at de har fått problemer senere i livet. Carol er blitt akkurat som moren, alkoholisert og mislykket. Mens Lisbeth jobber som jordmor og Judith er fotograf. En av disse tre søstrene har en stor, mørk hemmelighet, som ikke må frem i dagens lys.
En av søstrene opplevde noe helt forferdelig i barndommen. Hun ble forfulgt av en mann inne i skogen. Han gjorde noe slemt med henne. Mer enn dette husker hun ikke. Hun har fortrengt det meste. Det eneste hun husker var at han var slem, og at han hadde et arr på kneet. I ettertid når hun ser tilbake på denne opplevelsen anser hun seg selv som rødhette, og den slemme mannen som ulven. Det er da alt begynner. ”Pass deg Ulv! Snart kommer rødhette og tar deg!” Denne opplevelsen i skogen fører til at den ene søsteren begynner å hate menn. Hun misliker dem virkelig og mener at de ikke har noen rett til å leve. Så hun fjerner dem rett og slett. Hun anser seg selv faktisk som en husmor. I stedet for rydde av oppvaskbenken, rydder hun bort menn. Alle mordene er nøye planlagt. Først finner hun seg et offer som irriterer henne. Så forfølger hun det, og dreper når de mist venter det.

Hun drepte den første mannen da hun var 14 år. Det var onkelen til de tre søstrene. Altså sønnen til mor Berit. Det var bare Carol, Lisbeth og Judith som viste hvordan onkelen var. En ekkel mann, som pleide å komme hjem når mor Berit skulle bort. Onkelen pleide å ha søstrene på fanget og kose med de. Det var på en familiefest da det skjedde. Hun gikk forsiktig opp på rommet han lå på. Han hadde sloknet etter litt for mange drinker, så han lå bare der. Saken var enkel. Så hun drepte han. Siden den gang har hun ryddet flere menn av veien.
Alt har gått greit for den ene søsterens spill. Helt til Holger Eliassen, en gammel familievenn, som også er en pensjonert lensmann kommer på sporet av henne. Han blir helt besatt av å finne ut hvem av Marner søstrene som dreper menn. Og etter hvert kommer han nærmere og nærmere en løsning.

De tre søstrene møtes igjen i julen. Uansett om de er svært forskjellige, har de et sterkt bånd. Nå når alle tre søstrene er samtidig i Tromsø begynner ting å skje. Det blir utfør flere drap på uskyldige menn. Holger Eliassen starter å snuse rundt de tre søstrene. Han blir mer og mer sikker på hvem som er morderen, så han begynner å forfølge henne. Morderen skriver en dagbok som hun kaller nattbok. Fordi hun skriver bare i den om natten. Hun skriver sine dypeste tanker og følelser ned i den. Det har hun gjort siden hun var 14 år. Altså da hun drepte den første mannen. Alle de syke detaljene på mordene er skrevet ned i boka. Finner noen den er hun fortapt. Men det kommer aldri til å skje.
Det fortsetter som en vill jakt. Holger Eliassen er besatt på å få fengslet søsteren. Så besatt at det nesten blir merkelig. Hvorfor? Hvorfor er han så besatt på å ta akkurat denne søsteren? Som en kollega sa til han… «Det finners tusenvis av mordere her i verden. Hvorfor være så besatt av akkurat denne?» Hvis man ser ned på kneet til Holger skjønner man det kanskje. Han har et stort arr på midten av kneskålen.Men pass deg ulv! Rødhette vil ha hevn.